Küçük bebekleri etkileyebilecek bazı ufak şikayetler vardır. Bunların çoğu kolaylıkla çözülebilir olsa da yeni ebeveynler için yine de endişe verici olabilir.
Gün içerisinde pek çok küçük bebeğin aç gibi görünmese de huzursuz olduğu ve bu nedenle ağladığı bir dönem vardır. Buna kolik adı verilir ve genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde meydana gelir. Bebekler genellikle üç ila dört aylıkken bu durumu atlatır. Koliğin nedenleri bilinmediğinden tedavi edilmesi de zor olabilmektedir. Bazen bebeğinizi sıvazlamak, rahatlatmak veya ona masaj yapmak yardımcı olabilir. Bebeğinizin bu zor zamanları atlatmasına yardımcı olmayla ilgili daha fazla ipucu için kolik hakkındaki ayrıntılı bölümümüze göz atın.
Sütü geri çıkarma pek çok küçük bebekte görülür. Az miktarda süt, çok fazla rahatsızlığa neden olmadan bebeğin midesinden ağzına geri gelir. Sütü geri çıkarması hafif düzeyde olan bebekler kilo alır, normal şekilde gelişir ve nihayetinde bu durumu atlatır.
Bebeğiniz bol miktarda süt kusuyorsa bunun nedeni, aşırı süt içme veya enfeksiyon olabilir. Bebeğiniz fazlaca kusarsa sağlık uzmanınıza danışmanız gerekir.
Bebeğinizde reflü varsa midesinin içindekiler, her zaman ağzına gelmese de soluk borusuna gelir. Bu ciddi rahatsızlık verir ve buna işaret eden belirli öğeler olmadığından sorunun reflü olduğunu fark edemeyebilirsiniz. Reflünün daha şiddetlisine gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) adı verilir ve bebeğin çığlık atma krizlerine girmesine yol açabilir. GERD, bebeğiniz büyüdükçe genellikle ortadan kalkar; ancak bebeğin birinci yaşında hatta daha ileriki zamanlarda görülmeye devam edebilir. Bebeğiniz emzirme sonrası sıkıntılı veya mutsuz görünüyorsa doktorunuzla görüşün.
İshal, özellikle de diş çıkaran bebeklerde sık görülür ancak mide ve bağırsak iltihabı, bakteriyel veya viral enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan bir mide iltihabıdır. Mide ve bağırsak iltihabı, yalnızca emzirilen bebeklerde nadir de olsa görülür. Mamayla beslenen altı aylık veya daha küçük bebekler mide ve bağırsak iltihabına ve su kaybetmeye daha fazla yatkındır ve durum ciddiyse hastaneye yatmaları gerekebilir. Akut mide ve bağırsak iltihabı sonrası bebeğinizin ishali kesilmezse bebeğiniz, laktoza karşı geçici intolerans geliştirmiş olabilir. Sütten kesilme aşamasındaki bebeklerin laktoz tüketmemesi için doktorunuza başvurun. Bebeğinizin beslenme düzeninden yemek çıkarmak bir diyetisyen tavsiyesiyle yalnızca doktor gözetiminde gerçekleştirilmelidir.
Kabızlık, bebeğin dışkılama sırasında zorlanması, acı çekmesi veya dışkıyı geç çıkarmasıdır. İlk üç ila dört ayda emzirilen bebeklerin günde en az iki üç kez sıvı ve sarı renkli dışkılaması gerekir. Üç ila dördüncü aydan itibaren dışkı sıklığı azalır ve bebeğin bağırsak hareketi olmadan birkaç gün geçirmesi normaldir. Bebeğiniz iyi ve mutlu olduğu sürece endişelenmeye gerek yoktur. Katı gıda verilmeye başlandıktan sonra dışkının sıklığı ve rengi değişebilir. Kabızlık, emzirilen bebeklerde nadir görülür ancak bebeğiniz kabız olduysa meme ucunu yanlış kavrama veya yanlış pozisyon nedeniyle yeteri kadar süt alamıyor olabilir. Ebenize veya sağlık uzmanınıza danışın. Kabızlık, mama ile beslenen bebeklerde daha sık görülür. Hatta emzirmeden mamaya geçmekte olan bebeklerde bu durumla sıklıkla karşılaşılır. Bebeğiniz kabız olursa sağlık uzmanınıza başvurmak her zaman en iyi yoldur.
Yeni doğanlar ilk birkaç günde kilo kaybedebilirler ancak 10 ila 14 günlük olduklarında bu kiloyu geri almaları gerekir. Emzirilen ve mamayla beslenen bebeklerin ilk yıldaki büyüme şekli biraz farklı olabilir: Emzirilen bebekler, mamayla beslenen bebeklere göre ilk üç veya dört ayda daha hızlı, beşinci aydan sonra ise daha yavaş büyürler. Bebeğinizi emziriyorsanız kilosunu not ederken şema şeklinde bir plan çıkardığınızdan emin olun. Bebekler en az iki haftada bir tartılmalıdır. Tartılma aralığı kısa olursa gerçek kilo alımını veya kilo kaybını yansıtmaz.
Bebeğiniz olması gerektiği şekilde büyümüyorsa doktorlar buna "büyüme geriliği" adı veriyor. Sağlık biriminiz bebeğinizde bir sorun varsa size bildirir ancak dikkat edilmesi gereken işaretler arasında şunlar bulunur: Emzirilen bebeklerde büyüme geriliğini kontrol etmenin birçok yolu vardır. Bu nedenle bebeğiniz yeteri kadar büyümüyorsa sağlık uzmanınıza başvurmanız önemlidir.
Bu makalelerde verilen bilgilerin yalnızca genel tavsiye niteliğinde olduğunu ve asla uzman doktor tavsiyesinin yerine geçemeyeceğini lütfen unutmayın. Siz, aileniz veya çocuğunuz ciddi veya kalıcı semptomlar veya rahatsızlıklar taşıyorsanız ya da özel doktor tavsiyesine ihtiyacınız varsa lütfen uzman bir doktordan yardım alın. Philips Avent, bu web sitesinde sunulan bilgilerin kullanımından doğan zararlara ilişkin sorumlu tutulamaz.
You are about to visit a Philips global content page
Continue