• Tüm siparişlerde kargo bedava!

  • 2 yıl garanti

0

Sepetim

Alışveriş sepetinizde ürün bulunmuyor.

    İlk 24-48 saatte emzirme

    Emzirmeye en iyi şekilde başlayabilmek için bebeklerin ve annelerin birlikte olması gerekir. Bebeğin, annenin çıplak göğsüne koyulduğu andan ("ten tene temas" olarak bilinir) itibaren annenin güçlü "annelik" hormonu prolaktin harekete geçer.

     

    • Bebek ilk başta emmek istemese bile prolaktin, iyi bir süt üretimi sağlar.
    • Bebeğin yakınlığı "aşk" hormonu olarak bilinen oksitosini harekete geçirerek annenin bebeğine aşık olmasını sağlar.
    • Oksitoksin, doğum sırasında üretilen adrenalinin etkisini gideren hormonların salınmasına yardımcı olarak hem anne hem de bebek üzerinde sakinleştirici bir etki yaratır.
    • Bebek başta emmek istemese bile bebeğin sindirim sistemi, annesinin memesine yaslandığında içgüdüsel olan "aranma" ve "sokulma" davranışlarıyla harekete geçer.
    • Doğum sırasındaki ten tene temas; bebeğin meme ucuna yönelmesi, el-ağız hareketleri ve memeye masaj yapması gibi nöro davranışsal tepkiler vermesini sağlar.
    • Anne yapamıyorsa babanın ten tene temasta bulunması mümkündür. Herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur ve bu tek seferlik bir aktivite değildir. Bunun mümkün olduğunca aceleye getirilmemesi ve bölünmemesi gerekir. Babayla ten tene temas, baba ile bebek arasındaki bağı güçlendirir.
     

    Bebeklerin hepsi doğar doğmaz emmek istemeyebilir. Endişelenmeyin; bebeğinizin hazır olduğunu gösteren işaretlere dikkat edin.

    Yeni doğanların emzirilmeye hazır olduğunu gösteren işaretler

     

    • Uyurken dili, dudakları, elleri veya parmakları emmek.
    • Elleri ve kolları ağzına götürmek.
    • Uyku sırasında tedirgin hareketler/gözlerin, göz kapaklarının altında hızla hareket etmesi.
    • "Aranma" veya meme ucunu arama.
    • Küçük sesler çıkarma.
     

    Ağlama ve huysuzluk, açlığa işaret eden son göstergelerdir. Bebekler bu aşamada son derece hırçın olabilirler ve memeyi kavrama daha zorlayıcı hale gelebilir.

    Yeni doğanların emzirilmeye hazır olduğunu gösteren refleksler

     

    • Aranma: Bebeğin burnuna, yanaklarına veya dudaklarına bir şey temas ettiğinde bebek, ağzını açıp dilini öne ve aşağı doğru hareket ettirerek memeyi ağzına almaya hazır olduğunu gösterir.
    • Emme: Bu refleks, bebeğin damağına bir şey dokunduğunda harekete geçer, bu nedenle bebeğin memeyi ağzıyla olabildiğince kavraması ve meme ucunun, bebeğin damağına temas etmesi gerekir.
    • Yutma: Bebeğin ağzı kolostrum veya sütle dolduğunda harekete geçer. Emzirme sırasında bebeğin yutkunduğunu duymak ve görmek, ne kadar iyi emdiğini değerlendirmenin önemli bir yoludur.

    Bebek ilk 48 saatte ne sıklıkta emzirilmelidir?

     

    Bebekler doğumdan sonraki ilk birkaç saat genellikle tetikte olurlar ve ilk emzirme seansını heyecanla beklerler. İlk emzirmede alınan ortalama kolostrum miktarı yaklaşık 5 ml veya bir çay kaşığı kadardır.

     

    Sağlıklı bebekler ilk 48 saatte çok fazla emmeyebilir. Annenin süt seviyeleri ikinci günden itibaren artmaya başlayana kadar enerji depolarını kullanırlar. Anne, bebeği uyanık olduğunda ona meme vermeli ve emzirmek istediğini göstermelidir. Tüm bebekler farklıdır; bazısı ilk 24 saatte yalnızca birkaç kez emerken diğerleri sekiz defaya kadar emebilir. Bu aşamada annenin ve bebeğin ayrılmaması önemlidir. Bu sayede anne bebeğini tanımaya başlayabilir ve bebeğinin emzirilmeye hazır olduğunu gösteren işaretleri fark edebilir.

    Bir bebeğin yeterli bir şekilde emzirildiğini nasıl anlayabilirsiniz?

     

    İlk 48 saatte yalnızca iki veya üç bez kirletir. Bebek beş günlük olduğunda bunun sayısı günde en az altıya çıkar. Kolostrum, doğal bir laksatif görevi görerek bebeğin siyah, zift benzeri dışkı (bebeğin ilk kakası) çıkarabilmesini sağlar ve dışkının rengi zamanla değişerek siyah, koyu kahverengi, yeşilimsi kahverengi ve beşinci günde ise hardal sarısı renk alır.

     

    Emzirme doğal olsa da bu hem annenin hem de bebeğin zamanla öğrenebileceği bir beceridir. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz olursa ebenizden veya bulunduğunuz bölgedeki emzirme danışmanınızdan yardım isteyin.

     

    Bu makalelerde verilen bilgilerin yalnızca genel tavsiye niteliğinde olduğunu ve asla uzman doktor tavsiyesinin yerine geçemeyeceğini lütfen unutmayın. Siz, aileniz veya çocuğunuz ciddi veya kalıcı semptomlar veya rahatsızlıklar taşıyorsanız ya da özel doktor tavsiyesine ihtiyacınız varsa lütfen uzman bir doktordan yardım alın. Philips Avent, bu web sitesinde sunulan bilgilerin kullanımından doğan zararlara ilişkin sorumlu tutulamaz.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Sitemiz Microsoft Edge, Google Chrome veya Firefox'un en son sürümüyle en iyi şekilde görüntülenebilir.