Emzirmeye en iyi şekilde başlayabilmek için bebeklerin ve annelerin birlikte olması gerekir. Bebeğin, annenin çıplak göğsüne koyulduğu andan ("ten tene temas" olarak bilinir) itibaren annenin güçlü "annelik" hormonu prolaktin harekete geçer. Bebeklerin hepsi doğar doğmaz emmek istemeyebilir. Endişelenmeyin; bebeğinizin hazır olduğunu gösteren işaretlere dikkat edin.
Ağlama ve huysuzluk, açlığa işaret eden son göstergelerdir. Bebekler bu aşamada son derece hırçın olabilirler ve memeyi kavrama daha zorlayıcı hale gelebilir.
Bebekler doğumdan sonraki ilk birkaç saat genellikle tetikte olurlar ve ilk emzirme seansını heyecanla beklerler. İlk emzirmede alınan ortalama kolostrum miktarı yaklaşık 5 ml veya bir çay kaşığı kadardır. Sağlıklı bebekler ilk 48 saatte çok fazla emmeyebilir. Annenin süt seviyeleri ikinci günden itibaren artmaya başlayana kadar enerji depolarını kullanırlar. Anne, bebeği uyanık olduğunda ona meme vermeli ve emzirmek istediğini göstermelidir. Tüm bebekler farklıdır; bazısı ilk 24 saatte yalnızca birkaç kez emerken diğerleri sekiz defaya kadar emebilir. Bu aşamada annenin ve bebeğin ayrılmaması önemlidir. Bu sayede anne bebeğini tanımaya başlayabilir ve bebeğinin emzirilmeye hazır olduğunu gösteren işaretleri fark edebilir.
İlk 48 saatte yalnızca iki veya üç bez kirletir. Bebek beş günlük olduğunda bunun sayısı günde en az altıya çıkar. Kolostrum, doğal bir laksatif görevi görerek bebeğin siyah, zift benzeri dışkı (bebeğin ilk kakası) çıkarabilmesini sağlar ve dışkının rengi zamanla değişerek siyah, koyu kahverengi, yeşilimsi kahverengi ve beşinci günde ise hardal sarısı renk alır. Emzirme doğal olsa da bu hem annenin hem de bebeğin zamanla öğrenebileceği bir beceridir. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz olursa ebenizden veya bulunduğunuz bölgedeki emzirme danışmanınızdan yardım isteyin.
Bu makalelerde verilen bilgilerin yalnızca genel tavsiye niteliğinde olduğunu ve asla uzman doktor tavsiyesinin yerine geçemeyeceğini lütfen unutmayın. Siz, aileniz veya çocuğunuz ciddi veya kalıcı semptomlar veya rahatsızlıklar taşıyorsanız ya da özel doktor tavsiyesine ihtiyacınız varsa lütfen uzman bir doktordan yardım alın. Philips Avent, bu web sitesinde sunulan bilgilerin kullanımından doğan zararlara ilişkin sorumlu tutulamaz.
You are about to visit a Philips global content page
Continue