Anne sütü bebekler için en iyi besindir. Bebeğinizi ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslemeniz tavsiye edilmektedir. Harika bir başlangıç yapmak için faydalı emzirme ipuçlarımızı burada bulacaksınız.
Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce hastanelerin düzenlediği gebelik kurslarına katılarak emzirme sürecini öğrenmek isteyebilirsiniz. Böylece vakti geldiğinde kendinizden daha emin hissedersiniz. Daha önce emzirmiş olan arkadaşlarınızla veya aile bireylerinizle de konuşabilir, partnerinizden ve ailenizden sürece başından dahil olmalarını isteyerek desteklerini alabilirsiniz.
Emzirme, pek çok annenin çok kolayca öğrenebildiği bir beceridir. Ancak göğsünüzde bebeğiniz için en iyi pozisyonu bulmak bazen vakit alır. Rahat olmak ve memnun olduğunuz pozisyonu bulmak, hem siz, hem de miniğiniz için süreci kolaylaştırır.
Kucaklama tekniği Yatağa veya sırtınızı destekleyen bir sandalyeye oturun. Dizlerinizi kalça hizanızdan hafif yukarıda olacak şekilde tutun. Bunun için bir tabure gerekebilir.
Koltuk altı veya futbol topu tekniği Göğüsleriniz çok büyükse sezaryen doğum yaptıysanız veya ikizleriniz varsa koltuk altı tekniği iyi bir seçenektir.
Yan yatarak emzirme tekniği Yan yatarak emzirme tekniği, emzirme sırasında uzanabilmenizi sağlar ve böylece bebeğinizi beslerken yatakta dinlenebilirsiniz.
Bebeğiniz memenizin ucunu, areolayı (areola, meme ucunun etrafındaki koyu renkli alandır) ve areolanın boyutuna bağlı olarak çevresindeki dokunun bir kısmını ağzına alır. Areolanın büyük kısmının bebeğinizin çenesi değil, burnu tarafında olduğunu görebiliyorsanız bebeğiniz meme ucunu başarıyla kavramış demektir. Düzgün şekilde kavradıktan sonra bebeğiniz boşaltma refleksini uyarmak için hızla emer ve ardından süt akmaya başladıkça yavaşlar.
En rahat pozisyonunuzu bulduktan sonra göğsünüzü bebeğinize değil, bebeğinizi göğsünüze yaklaştırın. Ayrıca, bebeğinizin emme sırasında başını hafif şekilde arkaya eğebilmesini sağlayın.
Bir süre sonra uykusu gelirse bebeğinizi uyararak tam olarak emmesine yardımcı olun. Pozisyon değiştirmeyi, giysisinin bir katını çıkarmayı veya bebeğinizi gıdıklamayı deneyin. Bir emzirmenin ne kadar süreceği her anne ve bebekte farklılık gösterir. 10 ila 40 dakika sürebilir. Bu süre bebeğinizin yaşına, tekniğe ve süt boşaltma refleksinize bağlıdır.
Süt üretmeye başladıktan sonra (doğumdan sonra 2 - 5 gün) bebeğinizi ikinci memeyi vermeden önce ilk memeyi tamamen emmeye teşvik etmeniz gerekir. Böylece rahatlamasına ve kilo almasına yardımcı olacak zengin son sütü içmesi sağlanır. Bebeklerin tümü ikinci memeyi emmeye devam etmez, bırakın kararı bebeğiniz versin.
Meme ucunuzun bebeğinizin ağzının ön kısmına çok yakın olması acıya neden olabilir. Doğru pozisyon, meme ucunun bebeğin yumuşak damağına doğru, arkada durmasıdır. Zorluk yaşamaya devam ederseniz tavsiye için sağlık uzmanınıza danışın.
Bebeğiniz göğsü doğru kavramadığı takdirde sütünüz düzgün şekilde akmayacak ve bebeğiniz yeterince süt alamayacaktır. Göğüsleriniz aşırı süt dolduğunda şişkinlik oluşacağı ve meme uçlarınız acıyacağından bu durum ikiniz için de rahatsızlık vericidir.
Sonunda bebeğiniz emzirme saatleri arasında mutlu ve rahat görünüyor ve sabit bir oranda kilo alıyorsa sütünüzün yeterli şekilde geldiğinden ve emzirmenizde sorun olmadığından emin olabilirsiniz.
Bu makalelerde verilen bilgilerin yalnızca genel tavsiye niteliğinde olduğunu ve asla uzman doktor tavsiyesinin yerine geçemeyeceğini lütfen unutmayın. Siz, aileniz veya çocuğunuz ciddi veya kalıcı semptomlar veya rahatsızlıklar taşıyorsanız ya da özel doktor tavsiyesine ihtiyacınız varsa lütfen uzman bir doktordan yardım alın. Philips Avent, bu web sitesinde sunulan bilgilerin kullanımından doğan zararlara ilişkin sorumlu tutulamaz.
You are about to visit a Philips global content page
Continue