Çocuklar mutfakta yardım etmekten keyif alırlar ve hazırlanmasına yardım ettikleri yiyecekleri yemeyi genellikle daha çok isterler. Miniğinizi yemek hazırlama sürecine mümkün olduğunca dahil etmeye çalışın.
Servis tabağındaki yiyecekleri düzenleme veya sosu karıştırma gibi basit işleri yapmaya çocuğunuzu dahil edebilirsiniz. Yiyecekleri birlikte karıştırmak ve malzemeleri saymak ya da tartmak, küçük çocukların yemek pişirmeyi öğrenmeye başlamalarının yanı sıra fiziksel koordinasyon ve matematik becerilerinin gelişmesinin de harika yollarıdır.
Yemek pişirme, acele etmediğiniz sürece birlikte kaliteli vakit geçirebilmenizi sağlar. Elbette her zaman dağınıklık ve hata olacaktır; ancak bunları hoş karşılayın ve çocuğunuza çıkışmayın. Herkes ufak kazalara neden olabilir. Buradaki en önemli fayda, çocuğunuzun yiyeceklerle ilgili çok olumlu bir tavır geliştirmesidir.
Sebze Çubuklu ve Fırınlanmış Cips Yanında Süzme Peynirli Sos
Çocukların kendi pizzalarının malzemelerini seçmelerine izin vermek çok eğlencelidir ve küçük bir grubu neşelendirmenin harika bir yoludur. Çocuklar hayal güçlerini kullanarak suratlar veya basit resimler çizebilirler. Ancak pizza tam bir yemek değildir ve yanında sebzelerle servis etmek gerekir.
Tüm büyük süpermarketlerde bulunabilecek 2 pizza ekmeği
6 yemek kaşığı domates püresi veya domates sosu
1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik
Farklı tabaklarda sebze çeşitleri. Örn. küp şeklinde doğranmış biber, kabak, mantar, dilimlenmiş domates, süzülmüş konserve tatlı mısır
Küçük parçalar halinde kesilmiş 45 g jambon veya pişmiş tavuk
4 yemek kaşığı rendelenmiş peynir, cheddar ve parmesan karışımı
6-8 adet ince dilimlenmiş mozzarella peyniri
Yetişkin: Sebzeleri dilimleyerek hazırlayın.
Çocuk: Pizza ekmeğinin üzerine domates püresini veya domates sosunu yayın. Üzerine kekik serpin. Kendi seçtiğiniz sebzeler ve etle üzerini süsleyin. Rendelenmiş peyniri de üzerine serpin. Mozzarella şeritlerini ekleyin.
Yetişkin: Fırına yerleştirip peynir fokurdayana ve kahverengiye dönene kadar fırında pişirin.
Kereviz veya salatalık çubuklarıyla ya da salatayla servis edin
2–4 kişiliktir
Tüm doğrama, pişirme ve haşlama işlemlerini siz hallederseniz çocuğunuz da malzemeleri ekleyip birbiriyle karıştırabilir. Hazırlık sırasında farklı renkler hakkında konuşun. Biraz pul haline getirilmiş somon veya doğranmış jambon ekleyerek bundan bir öğle yemeği yapabilirsiniz.
330 g burgu veya başka şekilli makarna
1 yemek kaşığı zeytinyağı
170 g çeşitli sebze. Örn. brokoli, kereviz, havuç, kabak, salatalık, tatlı bezelye, kırmızı ve yeşil biber, taze soğan, çalı fasulyesi ve cherry domates.
Sos için:
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun veya misket limonun suyu
1 yemek kaşığı balzamik sirke
1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 yemek kaşığı doğranmış fesleğen
45 g rendelenmiş parmesan peyniri
1 yemek kaşığı hafif hardal
Bir tutam karabiber
Yetişkin: Geniş bir tava dolusu suyu kaynatın. 1 yemek kaşığı zeytinyağını ve makarnayı ekleyin. Isıyı azaltın, kapağını kapatıp makarna yumuşayana kadar 10-12 dakika boyunca kaynatın. Süzüp sıcak suyla durulayın ve soğumaya bırakın. Havuçları, kerevizi, kabağı ve salatalığı şeritler halinde keserek sebzeleri hazırlayın. Üzerini tatlı bezelyeyle süsleyin.
Çocuk: Brokoliyi küçük parçalara ayırın.
Yetişkin: Kırmızı ve yeşil biberleri, taze soğanları ve çalı fasulyesini ince ince dilimleyin. Salatalık ve domates dışındaki tüm sebzeleri, suyu kaynattığınız tavaya atıp yaklaşık 3 dakika boyunca kaynatarak haşlayın. Süzüp soğumaya bırakın.
Çocuk: Makarnayı salata kasesine koyun ve ardından haşlanmış sebzeleri karıştırın. Salatalık ve cherry domatesleri ekleyin. Süslemenin tüm malzemelerini ekleyip karıştırın, ardından salatanın üzerine dökün. Salatayı üzerindekilerle karıştırın.
Hazırlama süresi: 25 dakika
4–6 kişiliktir
Çeşitlilik için küçük bir çikolatayı eritin ve çocuğunuzun bir ucunu buna batırmasına izin verin. Soğumaya bırakın ve meyveyle birlikte tatlı veya atıştırmalık olarak servis edin.
1 büyük yumurta
3 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı katkısız un
1–2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yetişkin: Fırını 200°C'ye kadar ısıtın. 2 fırın tepsisini hafifçe yağlayın. Çocuğunuzla birlikte tüm malzemeleri toplayın.
Çocuk: Yumurtayı bir karıştırma kasesinin içine (yardım alarak) kırın. Şekeri ölçüp kaseye dökün.
Yetişkin ve çocuk birlikte: Elektrikli çırpıcıyı tutun ve yoğun krema dokusu yaratmak için yumurtayla şekeri çırpın. Bu işlem birkaç dakika sürer ve işlemi çocuğunuz olmadan tamamlamak isteyebilirsiniz.
Çocuk: Unu ölçün ve bir seferde unun yarısını karışımın üzerine eleyin. Metal bir kaşık kullanarak karıştırın (havayı karışımın içinde tutmak önemli olduğu için çırpmak yerine çocuğunuza nasıl kaşıkla karıştıracağını göstermeniz gerekir). Karışımı yağlanmış fırın tepsisine kaşık kaşık damlatın. Yaymak için yer bıraktığınızdan emin olun.
Yetişkin: Tepsiyi fırına yerleştirip altın renkli ve süngerimsi olana kadar 7– 10 dakika boyunca pişirin. Tepsiyi fırından çıkarın. Birkaç saniye soğumaya bırakıp bir spatula kullanarak telli soğuma rafına kaldırın.
Çocuk: Küçük bir süzgeç kullanarak pudra şekerini serpin.
Hafif ılıkken yendiğinde lezzetlidir.
Hazırlama süresi: 10 dakika
10–12 Alman pastası eder
Bu geleneksel pudingi hazırlamak çocuğunuz için eğlenceli olacaktır. Yumuşak mevsim meyvelerini veya konserve meyve kullanın.
4 Alman pastası veya 2 dilim rulo pasta
2 yemek kaşığı portakal suyu
1 olgun şeftali (dilimlenmiş)
Yaklaşık 12 çilek (yıkanmış ve ayıklanmış)
150 ml servise hazır krema veya ev yapımı krema
2 yemek kaşığı krem şanti – isteğe bağlı
Pasta üzerine serpilecek pasta süsleri – isteğe bağlı
Çocuk: İki küçük fırın kabının her birine 2 Alman pastası veya 1 dilim rulo pasta koyun. Her kek tabanının üzerine bir yemek kaşığı portakal suyu dökün. Üzerini şeftali dilimleri ve çileklerle kaplayın. Kremayı dökün. En üstüne krem şanti koyup pasta süslerini serpin.
Birlikte yapılacak çok basit, eğlenceli bir öğle yemeğidir. Suratları yapmak için diğer meyveleri veya sebzeleri kullanın.
1 büyük pirinç keki
2 yemek kaşığı krem peynir veya humus
3 kuru üzüm
1 ince dilim elma (ağız şeklinde)
Küçük bir ince rendelenmiş havuç
Yetişkin: Elmayı dört parçaya bölün, çekirdeğini çıkarıp ince bir dilim kesin. Havucu rendeleyin.
Çocuk: Krem peyniri veya humusu pirinç kekinin üzerine yayın, kuru üzümleri ve elma dilimini kullanarak surat yapın. Rendelenmiş havucu saç olarak üst kısma veya sakal olarak ağzın alt kısmına serpin.
Yanında elma dilimleri veya sebze şeritleriyle birlikte servis edin.
Hazırlık süresi: 5–10 dakika
1 suratlıktır
Birkaç çocuğunuz varsa onlarla birlikte eğlenmek için mükemmel bir atıştırmalıktır.
1 kırmızı elma
3–4 yemek kaşığı yumuşak fıstık ezmesi
Şişkin pirinç gevreği
Yetişkin: Elmayı dilimleyin ve her birini kağıt havluyla kurutun (böylece fıstık ezmesi daha kolay yapışır). Her elma diliminin üzerine fıstık ezmesi yayın. 2 dilimi sandviç şeklinde üst üste koyup fıstık ezmesinin elma sandviçinin içinden çıkmaya başlaması için biraz sıkıştırın. Diş yapmak için 4-5 parça şişkin gevreği fıstık ezmesinin içine yerleştirin (elmanın kırmızı kabuğu dudaklar olur).
Hazırlama süresi: 10 dakika
5–6 gülücük yapılır
2 adet doğranmış taze soğan
Çeyrek veya yarım kırmızı biber (ince doğranmış)
Çeyrek yemek kaşığı Dijon hardalı
Yarım çay kaşığı karışık baharat
Kereviz, havuç, brokoli gibi sebzelerin şerit veya küçük parça halindeki karışımı
Yetişkin: Tüm sebzeleri hazırlayın. Gözetim altında yaşı büyük olan çocuğunuz bunları yapmanıza yardımcı olabilir.
Çocuk: Tüm malzemeleri bir kaseye koyun, otları ve hardalı tartıp her şeyi karıştırın.
Sebze şeritleriyle birlikte servis edin
Hazırlama süresi: 10 dakika
55 g sade veya sütlü çikolata,
Yetişkin: Muzların iki ucunu kesin ama soymayın. Fırını önceden 180°C'ye kadar ısıtın.
Çocuk: Muzları fırın tepsisine bir parça folyo üzerine yerleştirin. Çikolatayı küçük parçalara ayırın.
Yetişkin: Muzun üzerinde üstte kalan kabuğu boyunca bir yarık açın, alttaki kabuğu olduğu gibi bırakın.
Çocuk: Çikolata parçalarını yarığın içine yerleştirin. Sıkı bir paket yapmak için folyoyu muzların etrafına sarın.
Yetişkin: Tepsiyi fırına verip 25 dakika pişirin.
Soğumaya bırakın, ardından folyoyu çıkarın. Muzun kabuğu kararacaktır, ancak muzun erimiş iç kısmı ve çikolatayı bir kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz.
2–4 kişiliktir
Çocuklar "Kendi Meyvelerini Seçme"ye bayılır. Kendi topladıkları meyvelerden reçel yapmak onlara mükemmel bir başarı hissi verir. Taze meyvelerden reçel yapmak, bolca flavanoid sağlar ve yapay herhangi bir tatlandırıcı ve renklendirici içermez.
1 kg topladığınız ahududu
1 kg şeker
Çocuk: Meyveyi yıkayın ve kuruması için kağıt havlu üzerine bırakın. Ahududuları büyük bir tavaya koyun. Bir patates eziciyle üzerine bastırarak ahududuları ezin.
Çocuk: Şekeri tartın. 2 reçel kavanozunu yıkayıp kurutun ve ısıtıp kurutmak için fırına koyun.
Yetişkin: Ezilmiş ahududuları hafif ateşte çok yavaşça kaynatın. Şekeri ekleyin, eriyene kadar tahta bir kaşıkla karıştırın. Fazladan 5 dakika daha kaynatın. Tahta kaşığı kullanarak tabağın üzerine bir veya iki damla reçel damlatın. Çocuğunuz, soğudukça üzerinde bir tabaka oluşup oluşmadığını böylece damlanın şeklini koruduğunu ve tabakta akmadığını izleyebilir. Tabaka oluşmazsa 5 dakika daha kaynatıp tekrar kontrol edin. Tabaka oluştuğunda artık reçeli ısıyla kurutulmuş kavanozlara boşaltma zamanı gelmiştir. Biraz soğumaya bırakın ve henüz ılıkken kapağı veya örtüyü üzerine kapatın. Reçeli bir süre saklayacaksanız katılaşma oluşması ihtimalini azaltmak için kavanozun çok dolu olduğundan emin olun.
Hazırlama süresi: 20 dakika
2 büyük kavanoz reçel eder.
Bu makalelerde verilen bilgilerin yalnızca genel tavsiye niteliğinde olduğunu ve asla uzman doktor tavsiyesinin yerine geçemeyeceğini lütfen unutmayın. Siz, aileniz veya çocuğunuz ciddi veya kalıcı semptomlar veya rahatsızlıklar taşıyorsanız ya da özel doktor tavsiyesine ihtiyacınız varsa lütfen uzman bir doktordan yardım alın. Philips Avent, bu web sitesinde sunulan bilgilerin kullanımından doğan zararlara ilişkin sorumlu tutulamaz.