Anasayfa

Ürünler

Sağlıklı Diş ve Diş Etleri için Doğru Yiyecekler


Okuma süresi: 8 dakika

 

Tüketmeyi seçtiğiniz yiyecek ve içeceklerin diş ve diş etlerinizin sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynadığını biliyor musunuz?

 

Günlük hayatımızda çok yoğun olabiliyoruz. Kendinizi günlük çalışma rutininin koşuşturmasına kaptırmak kolaydır, stresli olduğunuzda veya çok fazla odaklandığınızda yediklerinizle ilgili yanlış kararlar vermek  daha da kolaydır. Bu durum diş ve diş etlerinizin sağlığını negatif yönde etkileyebilir.

 

Yiyecek seçimlerinizin genel olarak sağlığınızı etkilediğini zaten biliyorsunuz. Bunu herkes bilir. Ancak bu yiyeceklerin ağız sağlığınızı nasıl etkilediği daha az bilinen bir konudur ve iyi bir ağız bakımının çok önemli bir parçasıdır.

Diş ve Diş etlerinizi güçlendirmeye yardımcı olan yiyecekler

 

Şüphesiz ki gittiğiniz her yere dişlerinizi de götürüyorsunuz, ama onların kıymetini bilmemek de zor değildir. Dişlerinizi çalıştırmak ve güçlü kalmalarını sağlamak, en az vücudunuzun diğer kısımları kadar önemlidir. Bu bölümde dişlerinizin fit kalmasını sağlayacak bazı (lezzetli) yiyeceklerden bahsedeceğiz:

 

  • C Vitamini bakımından zengin yiyecekler. Çilek, havuç ve C Vitamini oranı yüksek olan yiyecekler bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, diş ve diş etlerinizin de sağlıklı olmasını sağlar.

 

  • Peynir ve yoğurt. Peynir ve yoğurttaki bakteriler dişlerinize çok iyi gelir. Bu bakteriler ağzınızdaki asit miktarını azaltarak zararlı bakterilerin giderilmesine yardımcı olur. Bu kültürlerin diş etlerinizdeki kan akışını düzenlediğine ve hatta diş minesini güçlendirdiğine inanılır.

 

  • Yapraklı bitkiler. A ve B vitaminleri bakımından çok zengin olan lahana, ıspanak ve pazının dişlerinize giden kanın akışını düzenlediğine, diş minesini güçlendirmeye ve çürükleri önlemeye yardımcı olduğuna inanılır.

 

  • Süt ve yağsız proteinler. Süt ürünleri ve yağsız etlerde (tavuk ve balık gibi) bol miktarda kalsiyum ve fosfor vardır. Bunların her ikisi de kemiklerin güçlendirilmesine ve gücünün korunması için gereklidir. Dişleriniz dahil.

Kaçınmanız Gereken Yiyecekler

 

Beslenmenizle ağız sağlığınız arasındaki ilişkiyi düşünürken göz önüne almanız gereken oldukça basit bir kural vardır: kiloya sebep olan yiyecekler muhtemelen dişlerinize de zarar verecektir. Tadı çok güzel olmasına rağmen diş ve diş etlerinize pek de faydası dokunmayan bazı yiyecekler şunlardır:

 

  • Şekerli yiyecekler. Vücudunuz şeker, pasta ve donut isteyebilir, ancak bunların içeriğindeki yüksek şeker miktarı aynı zamanda ağzınızdaki plak ve bakterilerin büyümek ve gelişmek için ihtiyaç duyduğu şeyin ta kendisidir. Bu tür yiyecekleri azaltarak bu rahatsız edici, çürük nedeni işgalcilerin açlıktan ölmesine yardımcı olacaksınız.

 

  • Nişastalı yiyecekler. Patates cipsleri ve kızarmış patatesler stresli bir günde ruhu besleyebilir, ancak aynı zamanda plak ve diş eti iltihaplarını da besleyebilir.

 

  • Asitli yiyecekler. Portakal suyu, kahve ve kırmızı şarap harika lezzetlerdir, ancak diş minesini yumuşatıp diş lekelerine neden olan, dişlerinizi zayıflatabilen asitler bakımından zengindirler. Bunları aşırıya kaçmadan tüketerek dişlerde hassasiyet ve ağrı riskini önemli ölçüde azaltırsınız.
     
  • Buz. Bunu muhtemelen beklemiyordunuz, ancak buz çiğnemek diş minenize zarar vermenin en iyi yollarından biridir. Buz çatırtısı, en güçlü ağız şapırtısını bile bastırmaya yeterlidir.

 

*Not: Yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak adına, favori yiyeceklerinizin bazılarını beslenmenizden tamamen çıkarmanız gibi bir beklenti olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Sizi yediklerinizden yoksun bırakmak anlamsız (ve gerçek dışı) olurdu.

 

Buradaki mesaj, listelenen yiyeceklerin diş ve diş eti sağlığınızla ilgili riskleri beraberinde getiriyor olmasıdır. Ancak, istediklerinizi yedikten sonra çok fazla su içerek, dişlerinizi fırçalayarak ve diş aralarını temizleyerek, diş ve diş etlerinizi korumada ağzınıza büyük bir hizmet sunmuş olacaksınız.

Plakların Giderilmesine Yardımcı Olan Yiyecekler

 

Günlük bir diş fırçalama ve diş aralarını temizleme rutinini devam ettirmek elbette ki genel ağız sağlığınız için önemlidir, ama aynı zamanda beslenmeniz için de öyledir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, daha az şekerli ve nişastalı yiyecekler tüketmek yeni plağa neden olan bakterilerin üremesini sınırlandıracaktır. Ancak mevcut plağın giderilmesine yardımcı olabilen yiyecekler ve yaygın olarak kullanılan ürünler de bulunmaktadır. 

 

  • Çıtır meyve ve sebzeler. Çiğ elma, havuç, kereviz ve diğer çıtır meyve ve sebzeler, çiğnediğinizde ön dişlerinizde ve azı dişlerinizde biriken plağın parçalanmasına yardımcı olabilir. 

 

  • Peynir, yoğurt ve diğer kültür bakterileri. İster inanın ister inanmayın, peynir ve yoğurtta bulunan bakteriler, ağzınızda plak oluşumuna neden olan asidin nötralize edilmesine yardımcı olabilir. *Not: Veganlar veya laktoza duyarlı kişiler için ise tofunun benzer özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. 

 

  • Su. Bu başlığın sıkıcı veya bariz olduğunu düşünebilirsiniz, ancak hiçbir şey asitleri ve plak oluşumuna neden olan bakterileri bir bardak soğuk su gibi temizleyemez. Dilediğiniz sıklıkta su içebilirsiniz.

 

Bu tür yiyecekleri istikrarlı bir şekilde yediğinizde bonus olarak bağışıklık sisteminizi de güçlendirmiş olursunuz. Faydalarını görmeye başladığınızda, kısa zaman içinde iyi bir ağız bakımının keyfini çıkaran o rahatsız edici insanlardan biri haline geleceksiniz.

Nefes Kokusunun Önlenmesine Yardımcı Olan Yiyecekler

 

Kendi nefes kokunuzu aldığınızda akla ilk gelen şey nedir?  

 

Utanç hissetmek kolay, ama yalnız değilsiniz. Aslına bakarsanız, kozmetik nefes kokusu endüstrisi, naneli, geçici bir rahatlama için yılda ortalama 2 milyar dolar kazandırıyor. Ancak sakızlar ve nane şekerleri endişelerinizi gidermeyecekse daha kalıcı çözümler de var. İşte kötü kokuların kaynağında durdurulmasına yardımcı olabilen yiyeceklerden bazıları:

 

  • Zencefil. Çiğ zencefil çiğnemek sadece ağzınızı ferahlatmaya ve temizlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yapısındaki enzimler, bağırsağınızda bulunan ve kalıcı nefes kokusuna neden olan bakteri ve asit miktarının azaltılmasına da yardımcı olabilir. 

 

  • Maydanoz ve kişniş. Bunlar aşçılıkta nefes kokusunun klasik tedavileridir. Sadece bir veya iki dal çiğnediğinizde, nefes kokunuzun yerini anında hoş bir ot kokusu alacaktır.

Tek Başına Yiyecekler Yeterli Değildir: En İyi Sonuçlar için Dişlerinizi Fırçalayın ve Diş Aralarını Temizleyin

 

Dişleri fırçalamak için en doğru zamana ilişkin birçok farklı düşünce vardır. Diş Hekimleri geleneksel olarak hastalardan sabah-akşam modelini benimsemelerini ister. Ancak yakın zamanda bazı Diş Hekimleri, yemek esnasında dişlerinize yapışan (ve plak birikmesine neden olan) şeker ve asitlerin aktif bir şekilde giderildiğinden emin olunması için dişlerin her yemekten 45 dakika sonra fırçalanmasını önermeye başladı. 

 

Not: Belirli yiyecekleri yemek diş minesini zayıflatabilir. Dişlerinize yeniden sertleşmelerine yetecek kadar zaman vermek için, yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalamadan önce 45 dakika beklediğinizden emin olun.   

 

Hangi seçeneği tercih ederseniz edin, dişlerinizi günde iki kez en az ikişer dakika fırçalamak ve diş aralarını günde bir kez iple (veya diş arası temizleyiciyle) temizlemek önemlidir. Bu günlük ağız bakım kombinasyonu plakları ve renk değişimini kesin olarak minimuma indirecektir. Fırçalama işleminden en iyi şekilde yararlandığınızdan emin olmanın en iyi yollarından biri, bir Philips Sonicare elektrikli diş fırçası kullanmaktır.

@philipstürkiye

@philipstürkiye