Anasayfa

Daha iyi bir nefes

Yoga,  Kontrollü Solunum ve  Zencefil: Astımı Yönetmedeki Alternatifler

 

Astım yada diğer solunum rahatsızlığı olan kişiler semptomları kontrol etmek için genellikle steroid almaya, inhaler taşımaya veya bir nebülizör kullanmaya sevk edilir. Bu yöntemlerle birlikte, bazı kişiler nefes sorunlarını daha doğal ilaçlarla tedavi etmeyi tercih edebiliyor. Bu tedavi yöntemlerinin hiç biri tam anlamıyla semptomları yok etmese dahi, bazı yöntemlerin özellikle semptomları hafif geçirenler üzerinde rahatlatıcı etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Yoga, astım hastarının hava yollarını açarak daha rahat nefes almalarını sağladığı için hastalığı önlemede yardımcı olabilir. Bazı makalelerde nefes almayı rahatlatan pozlara yer verildiği gibi “Yoga astımı tedavi edemez, ancak bazı pozlar solunum yollarınızı açmanıza ve daha iyi nefes almanıza yardımcı olabilir,” gibi notlar düşülmüştür.

Yoga’nın solunum üzerindeki olumlu etkisi Medikal Topluluk Birimi tarafından da incelenmiştir. Thorax'ta yayınlanan bir çalışma, astımlı olan bir grubun yarısını 4 ay boyunca haftada bir iki saatlik yoga seansı yaparak diğer grup ile karşılaştırdı. Sonuçlar, yoganın hastaların güvenini ve genel ruh halini iyileştirmeye ve astımlarını kontrol altına alma konusunda daha iyi hissetmelerine yardımcı olduğunu gösterdi.

“Bu kontrollü çalışma; Sahaja yoga uygulamasında astım etkisinin nesnel ve subjektif ölçümleri üzerinde bazı yararlı etkileri olduğunu göstermiştir.” 

Zencefil’in hava yolunu rahatlatıcı bir etkisinin olduğu Medikal Topluluk Biriminin ilgisini çekmiştir. Amerikan Solunum Hücresi ve Moleküler Biyoloji Dergisi'nde yayınlanan yakın tarihli bir çalışma, zencefilde bulunan bileşiklerin etkilerini karşılaştırdı ve bazılarının hava yollarında “önemli ve hızlı gevşemeye neden olduğunu” kaydetti. “Bu yeni veriler, zencefil ve izole edilmiş aktif bileşenlerinin hava yolu düz kasını gevşettiğini ve gingerol'ün hava yolu aşırı duyarlılığını azalttığını gösteriyor

Bazıları astım hastaları için hafif semptomları kontrol etmek, 1952'de Rus doktor Konstantin Buteyko tarafından geliştirilen yüzeysel bir solunum tekniği olan Buteyko yöntemini takip etmek kadar basit olabilir. Dünya çapında yapılan klinik denemeler, Buteyko yönteminin etkinliğini ölçtü ve Birleşik Krallık'ta günde iki kez Buteyko solunum egzersizleri uygulayan hastaların astım semptomlarını iyileştirdiğini ve rahatlatıcı inhalerlerinin kullanımını günde iki kullanıma (puf) kadar azalttığını tespit etti.