- Bebeğinizi aç olduğunda düzenli bir şekilde emzirmek süt üretiminizin bebeğinizin ihtiyaçları doğrultusunda artmasını sağlar. Bebek ne kadar emerse o kadar süt üretirsiniz.
- Bebek, meme ucunu düzgün bir şekilde kavramak için ağzını genişçe açmalıdır. Bebeğin iyice ve etkili biçimde emmesi için ağzına yalnızca meme ucunu değil, meme dokusunu da alması gerekir.
- Bebeğinizle birlikte doğru bir biçimde gerçekleştirdiğiniz sürece emzirme acı verici olmamalıdır. Bebek memeyi bıraktığında meme ucunuzun şeklini kontrol edin. Yuvarlak olmalı ve normal görünmelidir; "sıkıştırılmış" veya şekli bozuk olmamalıdır.
- Soğuk, yeşil lahana yaprakları, sütünüz geldiğinde sertleşen ve tıkanan memeleri rahatlatmak için idealdir. Her emzirmeden sonra yarım saatliğine sütyeninize birkaç adet koyun.
- Her emzirmede bebeğin ilk memeyi bitirmesini teşvik edin. Bu sayede bebeğiniz her seferinde hem susuzluğunu gideren ön sütü hem de daha zengin son sütü tüketmiş olur.
- Emzirilen bir bebek ortalama olarak her 2-4 saatte bir acıkır. Emzirme işlemi ilk başta 10 dakika ila bir saatten fazla sürebilir. Her anne ve bebek benzersizdir ve kendilerine özel emzirme düzenleri olacaktır
- İlk haftalarda etrafınızdakilerden yardım alın. Bu sayede emzirme düzeninizi oturtmaya odaklanabilir ve hem kendinize hem de bebeğinize bakabilirsiniz.
- İlk aydaki karın ağrıları ve gaz için emzirmeden sonra bebeği dik biçimde omzunuza doğru alarak sırtını okşayın ve sıvazlayın. Bebeğinizi sakinleştirmek için kucağınıza alın, bu yaşta bundan mahrum edemezsiniz.
- Emzirmenin ilk haftalarında lanolinli göğüs ucu kremi kullanarak meme uçlarınızın acısını dindirebilirsiniz. Emzirmeden sonra yalnızca meme ucunuza küçük miktarda uygulayın.
- Bebeğinizin yeteri kadar süt alıp almadığını gösteren işaretler emzirme aralarında sakin olması, emmek için düzenli aralıklarla uyanması, akışkan ve sarı renkte dışkılaması, altını bol bol ıslatması ve düzenli bir şekilde kilo almasıdır.