Emzirmeye en iyi şekilde başlayabilmek için bebeklerin ve annelerin birlikte olması gerekir. Bebeğin, annenin çıplak göğsüne koyulduğu andan ("ten tene temas" olarak bilinir) itibaren annenin güçlü "annelik" hormonu prolaktin harekete geçer.
- Bebek ilk başta emmek istemese bile prolaktin, iyi bir süt üretimi sağlar.
- Bebeğin yakınlığı "aşk" hormonu olarak bilinen oksitosini harekete geçirerek annenin bebeğine aşık olmasını sağlar.
- Oksitoksin, doğum sırasında üretilen adrenalinin etkisini gideren hormonların salınmasına yardımcı olarak hem anne hem de bebek üzerinde sakinleştirici bir etki yaratır.
- Bebek başta emmek istemese bile bebeğin sindirim sistemi, annesinin memesine yaslandığında içgüdüsel olan "aranma" ve "sokulma" davranışlarıyla harekete geçer.
- Doğum sırasındaki ten tene temas; bebeğin meme ucuna yönelmesi, el-ağız hareketleri ve memeye masaj yapması gibi nöro davranışsal tepkiler vermesini sağlar.
- Anne yapamıyorsa babanın ten tene temasta bulunması mümkündür. Herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur ve bu tek seferlik bir aktivite değildir. Bunun mümkün olduğunca aceleye getirilmemesi ve bölünmemesi gerekir. Babayla ten tene temas, baba ile bebek arasındaki bağı güçlendirir.
Bebeklerin hepsi doğar doğmaz emmek istemeyebilir. Endişelenmeyin; bebeğinizin hazır olduğunu gösteren işaretlere dikkat edin.