Geri
×

SİZE DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDEN DAHA YAKIN OLAN 10 UZAY İCADI

Günlük ürünlerin kaçı uzaydan geliyor?

Şaşırtıcı sayıda ürün, varlığını NASA'nın uzay programına borçlu. Philips, XCOR Lynx uzay aracının uçuşları sırasında uzay aracında yapılacak bilimsel deneylerle gurur duyduran bu yenilik geleneğini devam ettirecek. Bu arada, uzaydan gelen her gün kullandığımız en iyi 10 ürün aşağıda:
 

1. Çizilmeye dayanıklı lensler 
Uzay ortamı astronotların kask vizörlerine zarar verebilecek kir ve parçacıklar içerdiği için NASA, çizilmeye dayanıklı lensler üretmek amacıyla bir işlem geliştirdi. Optik endüstrisi, bu işlemden faydalanarak çizilmeye karşı eskisinden on kat daha dayanıklı gözlük camları üretmeyi başardı.

2. Kulak termometreleri 
Normal termometreler yıldızların sıcaklığını ölçemez, bu yüzden NASA bu iş için kızılötesi teknolojisini kullanmaya karar verdi. Bu fikirden yola çıkan bir şirket bir kızılötesi sensör icat etti, bu sensörü kulak termometresine yerleştirdi ve bu termometreyi kulak zarınızın kulak kanalına verdiği enerjiyi ölçmek için kullandı. Hastanelerde kullanılan modeller artık ateşinizi iki saniyeden kısa zamanda ölçebiliyor.

3. Ayakkabı astarları 
Apollo görevleri için tasarlanan uzay giysisinin bir parçası da astronotların tabanlarına yay koyan özel tasarımlı botlardı. Bazı spor ayakkabısı şirketleri, bu teknolojiyi benimseyerek yere değen ayağınızın enerjisini emip daha yükseğe sıçramak için geri vermeyi başardı. Neil Armstrong "insanlık için büyük bir adım" dediğinde, bu sözün ne kadar doğru olduğunun farkında bile değildi.

4. Görünmez diş telleri
Tom Cruise, metalik gülümsemesiyle sinema izleyicilerini büyüleyemeyeceğini çok iyi biliyordu. Bu yüzden, 1987'de çıkan ve çıkar çıkmaz büyük başarı yakalayan görünmez telleri kullanmayı tercih etti. Bu diş tellerinin üretiminde kullanılan şeffaf çok kristalli alümin (TPA) adlı malzeme, ısı güdümlü füze takip sistemlerinin kızılötesi antenlerini korumak için geliştirilmişti. Bu süpersonik güçteki teknoloji, artık dişlerinize hizmet ediyor.

5. Kablosuz aletler
Taş örnekleri toplamak için aya kadar gittiğinizi ve matkabınızın fişini takacak priz bulamadığınızı hayal edin. NASA bu utancı yaşamamak için pil ömrü maksimuma yükseltilmiş manyetik motorlu, güçlü bir matkap geliştirdi. Dünyadaki tüm tamiratçılar o günden beri bu yeniliği kutluyor.

6. Musluk suyu filtreleri
Görünürde basit olan bu ürünler, NASA'nın uzun uzay uçuşlarında suyu temizleme ihtiyacından doğdu. Neden temizlemeleri gerekiyordu? Çünkü uzayda musluk yoktu! Astronotların içtiği su, astronotların daha önceden içtiği sudan geri dönüştürülüyordu.

7. Uydu navigasyonu 
İnsanlar uzaya gönderilmeden önce NASA yerdeki insanlarla iletişim kurabilen uydular inşa etti. Günümüzün gelişmiş modelleri, uzun mesafeli telefon görüşmeleri yapmamıza ve adına "harita" dediğimiz eski usul kağıt parçalarına bakmadan arabamızı sürmemize olanak tanıyor.

8. Hafızalı köpük 
Açık hücreli, poliüretan silikon plastik, iniş sırasında çarpma şiddetini azaltmak için NASA hava araçlarının koltuklarında kullanılmak üzere geliştirildi. Malzeme darbe emilimi için ağırlığı ve basıncı eşit olarak dağıtıyor ve boyutunun %10'una kadar sıkıştırıldıktan sonra bile orijinal şeklini geri kazanıyor. Bu malzeme, günümüzde yataklarda sıklıkla kullanılıyor.

9. Duman dedektörleri 
Uzay ortamınızda yangın çıkması veya zehirli gaz kaçağı olması durumunda bunu olabildiğince erken öğrenmeyi istersiniz. NASA bu yüzden yanlış alarmları önlemek için farklı hassasiyet seviyelerine sahip olan ilk ayarlanabilir duman dedektörünün icat edilmesine yardımcı oldu. Evinizdeki dedektörler, ABD'nin ilk uzay istasyonu Skylab'deki modellerin torunları.

10. Emniyet kanalları
Bunun aklınıza gelmediğine bahse gireriz. Bu basit, ancak hayat kurtaran işlemde uzun, sığ kanallar pistlerde ve yollarda betona yerleştiriliyor. Bu kanallar, yüzeydeki fazla suyu yönlendirerek lastik tutuşunu artırıyor. İlk kez 1960'larda NASA'nın Araştırma Merkezi'nde denenen bu yenilik, günümüzde kaldırımlarda, yüzme havuzlarında, hatta hayvan kafeslerinde kullanılıyor.

Uzayda bilimsel deney gerçekleştirmenin gururlarla dolu tarihinin parçası olmak ister misiniz? Göreve katılın.