Aydınlatmanın stadyum deneyiminizi zenginleştirebileceği 7 farklı alan

24 ağustos, 2017

Gözlerinizi kapayın. Kalabalığın o uğultulu sesini duyuyorsunuz. Yiyecek içecek satanlar, seyyar satıcılar etrafta dolaşıyor. Köfte, patlamış mısır ve sosisli sandviçin cezbedici kokusu etrafı sarmış durumda. Heyecan dorukta. Ortam baş döndürüyor. Ancak gözlerinizi açtığınızda saha loş, kalabalık hayalinizde canlandırdığınız kadar coşkulu değil, yiyeceklerin görüntüsü ise kokusu kadar güzel değil. Kısaca stadyum deneyiminiz birden ihtişamını yitiriyor. Belki de bugüne kadar stadyum içinde ve etrafındaki aydınlatmanın stadyum deneyiminiz üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu pek bilmiyordunuz.

İşte aydınlatmanın fark yaratabileceği 7 alan:

1. Partiyi dışarı taşıyın

Büyük maça bilet bulamamışsanız bile, stadyumun kendisi de sıklıkla gösterinin bir parçasıdır. New York’taki Madison Square Garden gibi büyük stadyumlar, içerde olup biteni yansıtan özel ışıklandırmalarla partiyi dışarı taşır. Anlık skor bilgisinden, kazanan takıma, hatta hangi takımın taraftarlarının daha çok tezahürat yaptığına kadar birçok bilgiyi stadyumun dışında da görebilirsiniz. Dışardaki gösteri de en az içerdeki kadar eğlenceli olabilir.

2. Pozisyonların anında tekrar gösterimi artık daha da etkili

Topun içerde olduğundan emin olduğunuz, ancak hakemin dışarda kararı verdiği durumlardan nefret etmez misiniz? Pozisyonların anında tekrar gösteriminde stadyumun aydınlatmasının etkisi büyüktür. Bu aydınlatma sayesinde artık tahmine daha az yer var ve tabii taraftarlar da daha az düş kırıklığı yaşar. Gelişmiş LED teknolojisi ışığın çok daha eşit şekilde dağılmasına olanak sağlar ve bu da hakemlere oyunu analiz etmeleri için en net görüntüleri sunarak yardımcı olur. Çoğu kez, hakemin kararı ve hatta oyunun kaderi buna bağlı olur.

3. Hakemin artık gözlüğe ihtiyacı yok

Sportmenlik çok önemlidir. Holiganizm ise önlenmesi şart bir eğilimdir. Ancak bu ortamda dahi taraftarlar hakemlere gözlüğe ihtiyaçları olduğunu ima eden hakaretler etmeye devam ediyor. Peki ya hakemlerin artık gözlüğe ihtiyacı olmasaydı, ne olurdu? Mevcut aydınlatma teknolojisi hem taraftarların hem de hakemlerin daha iyi görmesini mümkün kılıyor! Daha canlı, parlak LED ışığı, daha az gölge ve daha az kamaşma anlamına geliyor. Bu da hakemin tahmine dayanmadan kararlarını en kesin şekilde vermesine olanak sağlıyor. Bu özellikle futbol maçlarında önemli.

4. Maçı evde izlemek en az stadyumdaki kadar keyifli

Yeni LED teknolojisinin maçı evde izleyenlerin deneyimi üzerinde stadyumda izleyenlerin deneyimine oranla daha çok etkisi olabileceğini biliyor muydunuz? Titreşim ve kamaşma barındırmayan teknoloji kameraların hareketi anında yakalamasını mümkün kılarken, evdeki izleyicilere mümkün olan en net görüntüyü sunuyor. Geleneksel aydınlatmayla, yayıncılar kameraların diyafram açıklığını (apertür) yeterli ışığın girebileceği şekilde mümkün olduğunca geniş tutmak için sürekli ayarlamalar yapmak zorunda. Bu da yüksek çözünürlük özelliğini sınırlandırıyor. Yeni teknoloji ise detayların keskin olması ve süper yavaş çekimlerin net olması anlamına geliyor. Bu özelliğin keyfini özellikle rahat koltuğunuzda otururken çıkarmak deneyiminize ayrı bir keyif katıyor.

5. TV kanalları büyük paralar kazanıyor

Belki bu sizin deneyiminizi zenginleştirmiyor, ancak şirketlerin para kazandığında, taraftarlara sunulan deneyimi daha üstün hale getirmek için teknolojiye yatırım yapmaya daha istekli oldukları da bir sır değil. Aydınlatma, stadyumda yaşanan deneyimin çok önemli bir parçası. TV kanalları evdeki izleyicilere mümkün olan en iyi görüntüyü sunduklarında da, bundan stadyum dışındakiler de faydalanabiliyor.

6. Yiyecekler daha güzel görünüyor

Aydınlatma teknolojisi yiyeceklerinizin görünümünü de güzelleştiriyor. Köfte’nin çekici rengi, patlamış mısırın üzerindeki tereyağın parlak görünümü, sosisli sandviçin üzerindeki ağız sulandırıcı garnitürler…tatları leziz olsa da, görüntüsü de önemli. Saha ve saha etrafındaki LED’ler renklerin daha gerçek olmasını sağlıyor ve maç sırasında yedikleriniz de en az tatları kadar güzel görünüyor.

7. Daha çok drama

Hangi takımın kazanıp, hangi takımın kaybettiği büyük önem taşısa da, maç sırasında yaşadığınız deneyim aldığınız keyfi de etkiler. Kötü performans dahi (bir şekilde) eğlenceli ya da dramatik ışık efektleri ile telafi edilebilir. LED’in anında devreye giren parlaklık özelliği sayesinde zifiri karanlıktan tam aydınlığa saniyeler içinde geçilebilir. İstanbul şehrindeki Sinan Erdem Spor Salonu’nda, yeni monte edilmiş aydınlatma sistemi beklenmedik bir anda bir ışık gösterisi, oyun öncesi oyuncuların tanıtılmasında dramatik efektler sunabiliyor ya da taraftarların daha fazla havaya girmesi için dalgayı başlatabiliyor. Nasıl kullanırsanız kullanın, LED maçı çok daha heyecanlı hale getiriyor.

Bir dahaki sefere taraftarı olduğunuz takımın en büyük rakibini yenmesini evden ya da stadyumdan izlerken, ışığın etkisini ve deneyiminizi nasıl zenginleştirdiğini düşünün.

Philips Aydınlatma Hakkında

Aydınlatma ürünleri, sistemleri ve hizmetlerinde dünya lideri Philips Aydınlatma (Euronext Amsterdam: LIGHT), iş dünyasına katma değer yaratan, zengin kullanıcı deneyimi sunan ve yaşam kalitesini artıran inovasyonları hayata geçirmektedir. Kurumlara ve tüketicilere yönelik hizmetleriyle şirket, evleri, binaları ve kentsel alanları dönüştüren Nesnelerin İnterneti teknolojileriyle aydınlatma sektörüne yön vermektedir. 2016 yılında 7,1 milyar Euro değerinde satış geliri eden Philips Aydınlatma, dünya genelinde 70’i aşkın ülkede 36.000 kişiyi istihdam etmektedir.

Philips Aydınlatma ile ilgili haberlere ulaşmak için http://www.newsroom.lighting.philips.com adresini ziyaret edebilirsiniz.