Philips, ışık yoksulluğundan kaynaklanan ölümlere dikkat çekiyor

Ocak 22, 2015

22 Ocak 2015 - Amsterdam  – Aydınlatmada dünya lideri, Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA), Birleşmiş Milletler Uluslararası Işık Yılı lansmanında karanlıktan kaynaklanan ölümlere dikkat çekti. Philips’in toplantıda yaptığı açıklamaya göre dünya nüfusunun beşte birinin ışığa erişimi olmaması sebebiyle, her yıl milyonlarca kişi hayatını kaybediyor.  1.3 milyardan fazla kişi  ise, elektriğe erişimi olmaması sebebiyle ışık yoksulluğu çekiyor. Bu durumdan etkilenenlerin çoğu, evlerini ve işyerlerini aydınlatmak için gaz lambaları ve mumlara başvuruyor. Ancak, bu ilkel ışık kaynakları, solunum yolu rahatsızlıkları ve yangınlar yoluyla, her yıl 1.5 milyon kişinin  hayatına mal oluyor. Bu rakam, her yıl HIV ile ilişkili hastalıklardan ölen kişilerin sayısına eşit.

Philips Aydınlatma CEO’su, Eric Rondolat, 21. yüzyılda, insanların bu boyutta acı çekmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi ve şunları ekledi: “Güneş enerjisiyle çalışan LED aydınlatma sistemleri, kırsal alanda yaşayan topluluklar için bir dönüşüm sağlayıp, milyonlarca hayat kurtarabilir. Ayrıca söz konusu teknolojinin yeniden icat edilmesi gerekmiyor; şu anda elimizde var ve etkinliği ispat edilmiş durumda. Bu konuda birlikte bir tutum almaları ve 2030’a kadar ışık yoksulluğunu sona erdirmeleri için, ilgili herkese buradan çağrıda bulunuyorum. Aksiyon almak için sunulan ekonomik argümanlar son derece güçlü – insanların refahı için ışık şart. 1.3 milyar kişiyi, ışık yoksulluğundan kurtarmak, sadece ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimin önündeki engelleri ortadan kaldırmakla kalmayacak, aynı zamanda global GSYH’yi da artıracaktır.”

Işık yoksulluğu, Afrika, Asya ve Güney Amerika’da çok geniş bölgeleri etkiliyor; örneğin Güney Sudan’da yaşayanların sadece yüzde 1.5’inin  elektrik ışığına erişimi bulunuyor. Pek çok gelişmekte olan ülkede, coğrafi ve finansal sıkıntılar nedeniyle yüzlerce uzak bölgeyi birbirine bağlamak mümkün olmadığı için elektrik şebekesi kurulamıyor. Bu durumu ise güneş enerjisiyle çalışan LED teknolojisi ile önlemek mümkün. Bu teknoloji sayesinde, herhangi bir sağlık, güvenlik veya çevre tehlikesi yaratmadan veya önemli bir altyapı yatırımı gerekmeden, gaz lambası kullanım maliyetinin çok altında bir maliyetle ışık elde edilebiliyor.

Işık yoksulluğundan kaynaklanan ölümler nasıl son bulur?

Günümüzde tek bir güneş enerjili LED lamba sıfır enerji kullanır ve bir kereye mahsus 10-20 dolarlık bir maliyetle, bir odayı temiz elektrik ışığıyla doldurabilir. Buna karşılık, bir gaz lambası kullanmanın yıllık yakıt faturası 50 dolardır.

Philips’e göre, toplumların karanlıktan kurtulması, yüksek maliyetli altyapıya gerek olmadan, halka açık yerlerde sürdürülebilir aydınlatma sağlamak için enerji tasarruflu LED aydınlatma armatürleri ile güneş panellerini bir araya getirerek ışık merkezleri oluşturarak mümkün kılıyor.
Söz konusu Toplum Işık Merkezleri (CLC’ler), gün batımından sonra spor aktivitelerini ve diğer sosyal aktiviteleri teşvik ettiği kadar, sağlık hizmetleri ve işyerlerinin de faaliyet göstermesine imkân sağlıyor. Philips, şu anda, 500 milyon kişinin elektrik ışığına erişiminin olmadığı 12 Afrika ülkesinde, bu merkezlerden 100 adet kurmak için çalışmalarına devam ediyor.

Philips Işık Hediyesi projesinin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde insanlara nasıl fayda sağladığını anlatan İngilizce videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Işığın hayat için neden şart olduğunu anlatan İngilizce videoya buradan ulaşabilirsiniz.

1 Kaynak: Uluslararası Enerji Kurumu
 2 Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü
 3 Kaynak: Dünya Bankası

Ebru Bilge   ebru.bilge@philips.com,  0216 636 15 68

Gizem Ülgür    gizem.ulgur@bersay.com.tr    0212 337 52 60

Birleşmiş Milletler Işığın Uluslararası Yılı 2015 Hakkında

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), çok sayıda paydaşı bir konsorsiyum çatısı altında bir araya getirerek “Işığın Uluslararası Yılı: 2015” programını 19 Ocak 2015 tarihinde lanse etti.  Bu konsorsiyuma, bilimsel topluluklar ve sendikalar, eğitim kuruluşları, teknoloji platformları, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve özel sektörden şirketler katıldı. Konsorsiyuma katılan bu kuruluşlar, 2015 yılı boyunca, ışığın sosyal ve ekonomik gelişim üzerindeki etkisini vurgulayacak projelere imza atacak.

Royal Philips Electronics Hakkında

Royal Philips  (NYSE: PHG, AEX: PHIA) sağlık, aydınlatma ve tüketici ürünleri sektörlerinde sunduğu güncel yenilikler ile insanların yaşamlarını iyileştirmeye odaklı bir Sağlık ve İyi Yaşam şirketidir. Merkezi Hollanda'da bulunan Philips'in dünyada 100’den fazla ülkede toplam 112 bin çalışanı bulunmaktadır. 2013 yılında  23,3 milyar Euro tutarındaki satışlarıyla şirket, kalp sağlığı, akut bakım ve evde sağlık bakımı, enerji verimli aydınlatma çözümleri ve yeni aydınlatma uygulamaları ile  erkek tıraş ve bakım ürünleri  ve ağız sağlığı  ürünlerinde pazar lideridir. Philips ile ilgili haberlere www.philips.com/newscenter adresinden ulaşabilirsiniz.