Philips Türkiye CEO’su Göktuğ Gür: "Türkiye’nin dünyanın çekim merkezi olabilmesi için aydınlatma sektörüne çok iş düşüyor"

Eylül 24, 2013

Türkiye’nin tüm dünyada yatırımcılar açısından potansiyel bir çekim merkezi olarak algılanabilmesi için aydınlatma sektörüne de görev düştüğünü, buna bağlı olarak da Türkiye’nin bölgesel ve çevresel şartlara uygun, kültürel öğelere uygun olarak kurgulanmış aydınlatma projelerine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Philips Türkiye CEO’su Göktuğ Gür, "Özellikle şehirlerde aşırı ve niteliksiz büyüme, barınma, trafik, güvenlik, altyapı, sosyal uyum ve çevre sorunları düşünüldüğünde 24 saat uyumayan mekanlar için aydınlatmanın önemi her geçen gün artıyor. Son dönemin en önemli konularından biri olan kentsel dönüşüm projelerinde aydınlatma çok ön planda. Burada hedef enerji verimli aydınlatma sistemlerine dönüşümünü sağlamak. Bu yönde imza atığımız projeler aracılığıyla şehirlerde ekonomi, güvenlik ve estetik bağlantılı iyileştirmeler sağlarken, lideri olduğumuz LED teknolojisi aracılığıyla da enerji verimliliği ve tasarrufunda devlet politikasıyla örtüşen güçlü bir tablo sunuyoruz. Bu konudaki tecrübemiz, sektöre rehberlik ediyor" diye ifade etti.

Philips araştırdı

Philips’in "Aydınlatmanın şehir güzelleştirme ve turizme olan etkisi" üzerine Türkiye genelinde hayata geçirdiği araştırma çalışması, aydınlatmanın şehir kimliklerine ve ülke ekonomisine olan bu etkisini açıkça ortaya koyuyor.

Toplumun yüzde 97’si ışığın gücüne inanıyor

Aydınlatmanın şehir güzelleştirme ve turizme olan etkisine ışık tutan araştırma çalışmasına göre, toplumun neredeyse tamamını temsil eden yüzde 94’lük bir kesim, aydınlatmanın şehir güzelleştirmeye katkıda bulunduğunu düşünüyor. ERA Araştırma tarafından 7 coğrafi bölge ve 13 şehirde, 1.250’den fazla kişiyle yapılan görüşmeler aracılığıyla ortaya çıkan araştırmanın sonuçları; toplumun şehir aydınlatmasıyla güven, huzur ve cazibe kavramlarını ilişkilendirdiğini gösteriyor. Toplumun 96’sı aydınlatmanın trafik kazalarını azalttığına, yüzde 95’i yaşam kalitesini artırdığına, yüzde 94’ü ise yerel ekonomiyi canlandıracağına inanıyor.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Göktuğ Gür,  şehrin sokaklarının da aydınlatma sektörü için ciddi bir potansiyel barındırdığını, sokak aydınlatmasının da ülke ekonomisine sağladığı katma değer aracılığıyla gözle görülür bir fark yarattığını vurguladı. Gür, örnek olarak Enerji Bakanlığı tarafından geliştirilen Sokak Lambalarının LED’e Dönüşümü Projesi dahilinde Philips tarafından Ankara İnönü Bulvarı’nda gerçekleştirilen pilot uygulamayı gösterdi.

Türkiye’de ilk defa LED teknolojisi ve aydınlatma kontrolü kullanılarak yol aydınlatmasında yüzde 40’ın üzerinde tasarruf sağlandı.

Türkiye’de yol aydınlatmalarında yeni sistem LED armatürler kullanıldığında enerji faturalarında yüzde 60’a varan oranlarda azalma görüleceğinin altını çizen Gür, konuya şu sözlerle açıklık getirdi:

Türkiye’nin transit bir ülke konumunda olması, karayolu taşımacılığı sektörünün filo büyüklüğü bakımından Avrupa Birliği ve çevre ülkeleri içerisinde lider bir konumda bulunması, istikrarsızlığın sürdüğü yakın coğrafyasında "güvenli bir liman" olması gibi faktörler değer zincirlerini örgütlemede ciddi bir avantaj sunuyor. Türkiye, sokak ve cadde aydınlatmasına her yıl 1.2 ile 1.5 milyar TL civarında fatura ödüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yüzde 40’lık tasarrufla kendini finanse edecek bir modelle sokak lambalarının LED’e dönüştürülmesini planlıyor. Bu noktada biz de Bakanlığın bu planı dahilinde, Ankara İnönü Bulvarı’nda yer alan Protokol Yolu’nda gerçekleştirdiğimiz pilot uygulama ile sektörde öncü bir yaklaşım sergiledik. Eski, verimsiz armatürlerin sayısını yarıdan fazla azaltıp, LED armatür ve aydınlatma kontrol sistemi ile değiştirerek hayata geçirdiğimiz pilot proje aracılığıyla Türkiye’de ilk kez yol aydınlatmasında yüzde 40’ın üzerinde enerji tasarrufu sağladık. Aydınlatma seviyelerini uygulama ihtiyaçlarına göre ayarlayabilen aydınlatma kontrol sistemi arayüzü CityTouch, şehirlerin hem enerji maliyetleri kısma hem de doğayı korumalarına katkı sağlıyor.

Philips LED teknolojisi ile aydınlatılan projelerden örnekler

• İstanbul Boğaz Köprüleri
  • Ankara Gençlik Parkı
  • Mersin Kız Kalesi
  • Kuleli Askeri Lisesi
  • Sapphire Towers
  • Erzincan Tren Garı
  • İzmir Saat Kulesi
  • İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • İzmir Asansör
  • İzmir Tarihi Hava Gazı Fabrikası
  • Bursa Ulu Cami
  • Bursa Emir Sultan Camii
  • Bursa Saat Kulesi
  • Antalya Düden Şelalesi
  • Antalya Yat Limanı

Daha fazla bilgi edinmek için lütfen irtibata geçin:

Berna Yalaz

berna.savas@philips.com

Sanem Sofuoğlu

sanem.sofuoglu@bersay.com.tr

Tuğba Bozkurt

tugba.bozkurt@bersay.com.tr

Hollanda kökenli Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHI) sağlık, aydınlatma ve tüketici ürünleri sektörlerinde sunduğu güncel yenilikler ile insanların yaşamlarını iyileştirmeye odaklı, çok amaçlı bir Sağlık ve İyi Yaşam şirketidir. Merkezi Hollanda'da bulunan Philips'in dünyada 100’den fazla ülkede toplam 116 bin çalışanı bulunmaktadır. 2012 yılında 24,8 milyar Euro tutarındaki satışlarıyla şirket, kalp sağlığı, akut bakım ve evde sağlık bakımı, enerji verimli aydınlatma çözümleri ve yeni aydınlatma uygulamaları ile erkek tıraş ve bakım ürünleri ve ağız sağlığı ürünleri gibi kişisel sağlık ve bakım amaçlı yaşam tarzı ürünlerinde pazar lideridir. Philips ile ilgili haberlere www.philips.com/newscenter adresinden ulaşabilirsiniz.