Philips’ten bebek sağlığında büyük inovasyon: Bebekleri tedavi edici ışıkla saran battaniye

Mayıs 7, 2012

Pek çok yenidoğan hayatlarının ilk saatlerinde ve günlerinde acil tıbbi tedaviye ihtiyaç duyuyor. Yenidoğan sarılığı  zamanında doğmuş tüm yenidoğanların yüzde 60’ını ve prematüre bebeklerin yüzde 90’ını etkiliyor. Hem sağlık hem de aydınlatma alanında dünya lideri olan Philips, yenidoğan sarılığı tedavisinin verimliliğini yükseltmek ve en küçük hastalara sağladığı konforu artırmak için faaliyet gösetrdiği iki sektördeki uzmanlığını birleştirerek Bilirubin Battaniyesi’ni geliştiriyor.

Yenidoğan sarılığı bebeklerin bilirubin adlı maddeyi parçalayamamasından kaynaklanıyor. Bilirubinin mavi ışık altında doğal olarak parçalanması sebebiyle bu durumdaki bebekler bilirubin seviyeleri normale dönene dek düzenli olarak mavi ışık altında tutuluyor. Cildin ne kadarının tedavi edici ışık gördüğüyle doğru orantılı olan tedavide rutin olarak kullanılan asma lambalar genellikle bebeklerin ışığı sadece yukarıdan almasını sağlıyor. Bu tür tedavide tedaviye ara vermeden bebekler kucağa alınamıyor. Bu durum ise hem ebeveynler hem de bebekler için üzücü olabiliyor.

Geleneksel fototerapi lambalarının bir takım dezavantajları bulunuyor. Büyük oldukları için kalabalık hastane koğuşlarında çok yer kaplıyor ve soğutulmaları için gürültülü havalandırma sistemlerine ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca, sürekli parlayan mavi ışık, yakında çalışan hemşirelerin baş ağrısı ve vertigo gibi yan etkiler yaşamasına yol açabiliyor. Alternatif teknolojilerde bebek, fiber optik tellerle kaplı pedler üzerine yatırılıyor, ancak bu yaklaşım etkili olsa da hassas durumdaki yenidoğanın rahatlığına katkı sağlamıyor.

Yeni nesil bir tedavi yöntemi...

Bu eksiklikleri gidermek amacıyla Philips, yenidoğan sarılığının tedavisi için yeni nesil fototerapi teknolojisine sahip Bilirubin Battaniyesi’ni geliştiriyor. Bilirubin Battaniyesi, kumaşın mavi LED’lerle birlikte dokunmasıyla elde edilen, ışık-yayan tekstil teknolojisinin kullanıldığı dokuma bir battaniye... Küçük, güçlü ve etkili LED’ler kumaşın içinden geçen iletken tellerle birbirine bağlandıktan sonra ışığı yayan bir katmanla kaplanarak ışığın hastanın cildine eşit şekilde yayılması sağlıyor. LED’ler çok az kızılötesi ve morötesi radyasyon yaydığı için cilde bu kadar yakın şekilde kullanılabilecek az sayıda ışık kaynağından biri olarak kullanılıyor. Işık kaynaklarını yumuşak ve esnek dokuma ile birleştirerek geliştirdiği battaniye ile Philips, yenidoğan sarılığına alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.

Bilirubin Battaniyesi’nin çığır açan teknolojisi...

Bilirubin Battaniyesi halen geliştirme aşamasında, ancak halihazırda bir hayli umut vadediyor. Battaniyenin kendisi mavi ışığı yaydığı için, ışık bebeğin cildine maksimum oranda ulaşıyor ve böylece tedavinin etkinliği belirgin oranda artıyor. Normal bir battaniye kadar yumuşak olan battaniye sayesinde bebekler rahatça sarmalanmış halde tedavi görürken anne ve baba bebeğin tedavisine ara vermek zorunda kalmadan onu kucaklayıp rahatlatabiliyor.

Berna Yalaz
berna.savas@philips.com

Sanem Sofuoğlu
sanem.sofuoglu@bersay.com.tr

Deniz Saydam
deniz.saydam@bersay.com.tr

Royal Philips Electronics Hakkında

Hollanda kökenli Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) güncel yenilikler ile insanların yaşamlarını iyileştirmeye odaklı, çok amaçlı bir Sağlık ve İyi Yaşam şirketidir. Sağlık bakım, yaşam tarzı ve aydınlatma alanlarında dünya lideri olan Philips, tüketici anlayışını temel alarak "sense and simplicity" marka vaadiyle teknoloji ve tasarımı insan odaklı çözümler ile bütünleştirmektedir. Merkezi Hollanda'da bulunan Philips'in dünyada 100’den fazla ülkede toplam 120 bin çalışanı bulunmaktadır. 2010 yılında 22,3 milyar Euro tutarındaki satışlarıyla şirket, kalp sağlığı, akut bakım ve evde sağlık bakımı, enerji verimli aydınlatma çözümleri ve yeni aydınlatma uygulamaları ile  erkek tıraş ve bakım ürünleri, taşınabilir eğlence araçları ve ağız sağlığı ürünleri gibi kişisel sağlık ve bakım amaçlı yaşam tarzı ürünlerinde pazar lideridir. Philips ile ilgili haberlere www.newscenter.philips.com/tr_tr adresinden ulaşabilirsiniz.